Det är ganska vanligt att företagare ogillar det pappersarbete som följer på verksamheten. Många tycker att det är alldeles för byråkratiskt att driva en liten firma. Regelsystem och lagar kräver redovisning i olika former, bokföring, momsrapporter är de tyngsta i de flesta fall. Bara allt pappersarbete kan få en duktig företagare att tröttna på firman.Innan man startar affärsverksamheten är antalet formulär om möjligt ännu fler och ännu krångligare. Ett aktiebolag med stadgar, protokoll och anmälan till bolagsverket är förmodligen det mest invecklade av alla bolagsformer. Som tur är finns det byråer som kan sköta allt detta men om man är en liten enmansfirma kan det bli ekonomiskt betungande att köpa dessa tjänster. Mycket är vunnet om man kan sköta grundbok, kontering och bokföring själv, bara lämna över inför det årligen återkommande bokslutet.
Specialister kan bäst
Om det är krångligt att starta firma är det faktiskt ännu krångligare att avsluta den. Beroende på vilken typ av bolag man har blir proceduren vid avveckling olika i formerna och tillvägagångssätt. Att sälja är förmodligen det enklaste sättet men då fasar många för alla frågor och bestyr med potentiella köpare. Då finns den bästa lösningen hos företag som specialiserat sig i denna nisch. Ett sådant är Citadellet Likvidationer. Ett sådant företag reder ut vad som är bäst och lämnar förslag eller så tar man hand om hela rasket, ger dig en acceptabel slant och dina bekymmer är över.
Hemmajobb och hobby
För mindre verksamhet som är tillfällig finns särskilda skatteregler, och man behöver inte starta företag. Detsamma gäller för hobbyverksamhet som inte drivs i vinstsyfte. Särskilt nämns plockning och försäljning av vilda produkter. Bär, svamp och kottar till exempel, får man sälja med en vinst på 12 500 kronor utan att behöva ta upp till beskattning. När man slutar med dessa typer av affärsverksamhet krävs inga särskilda åtgärder gentemot myndigheter.