Hur inreder du arbetsplatsen?

Hur ser din arbetsplats ut? Funderar du över inredningen eller är det bara arbete som gäller? Faktum är att arbetsplatsen utseende och inredning har större betydelse än man kanske tror, och påverkar både den fysiska och psykiska hälsan hos människorna som arbetar där.

Tänk på ergonomin

Det är viktigt att möbler, bänkar och arbetsredskap är ergonomiskt utformade för att undvika onödigt fysiskt slitage. Faktorer som färger, vilken typ av och hur belysningen placeras och luften är viktigt för den mentala prestationen och hälsan. Man kan göra mycket för att öka trivseln på en arbetsplats med hjälp av en genomtänkt inredning.

Rum för ombyte

Inredningen kan även ge en signal om företagets servicekänsla för personalen. Det kan vara en god idé, i synnerhet om yrket kräver kroppsarbete, att erbjuda duschar. Därtill hör inredning som sittbänkar och praktiska klädskåp som håller under lång användning. Arbetsplatser med duschar som är tillgängliga för personalen inbjuder dessutom till fysisk aktivitet och träning i anslutning före eller efter arbetet, eller på lunchrasten. En fysiskt aktiv personal mår i regel bättre, presterar mer och sjukskrivningar kan minska.

Praktisk förvaring

Inredningsvis.se ger några konkreta tips som ökar den positiva känslan att komma till arbetsplatsen. Pratar man kontorsinredning är placeringen av skrivbordet allra viktigast. Det hetaste tipset är att placera skrivbordet nära ett fönster, med möjlighet att titta ut i pauserna. Bra förvaringsmöjligheter är viktigt, som står smidigt till och där materialet är lättåtkomligt. En rullhurts är lika användbart i hemmet som på arbetsplatsen. Brevfack och liknande som hjälper till att organisera papper, brev och annat som annars lätt lägger sig på hög på skrivbordet. Små men viktiga detaljer, som pennburkar för att lätt komma åt en penna när något ska antecknas, är viktiga hjälpmedel för att undvika irritation och de ska gärna vara i kul utförande och färger som piggar upp.

Birger Israelsson