Kontorshotell eller hyra kontor?

När det handlar om att skaffa ett kontor till ditt företag har du två alternativ: antingen hyr du en plats hos ett så kallat kontorshotell eller hyr du ett eget kontor. I den här artikeln kommer vi att ta upp några för- och nackdelar med de båda alternativen.

För- och nackdelar med kontorshotell

En nackdel med kontorshotell är att det oftast är dyrt. Det kan även vara svårt att få känslan av att det verkligen är ditt kontor. Som tur är finns det fördelar som kan väga upp nackdelarna. Om du tycker att läget är viktigt brukar kontorshotellet finnas på attraktiva adresser. Det är en fördel när du exempelvis bjuder in nya kunder och bor du i närheten kan du spara en del på pendlingskostnader.Du kan komma igång med din verksamhet på en gång eftersom du inte behöver tänka på att köpa in skrivbord, kopiatorer och annan inredning. Om du är i behov av en receptionist behöver du inte heller tänka på att anställa någon. Annat som du inte behöver tänka på är småsaker som att sköta kaffemaskinen eller större saker som att städa kontorslokalerna. Många kontorshotell erbjuder möjligheten att förlänga kontrakten månadsvis. Om du trivs och vill binda dig för en längre period brukar priset gå ner.

Hyra kontorslokal

Den största fördelen med att hyra ett eget kontor är att månadskostnaden nästan alltid blir lägre. Du kan också göra kontoret mer personligt och det kan vara lättare om de som arbetar på samma kontor tillhör ditt företag. En av nackdelarna är att du behöver skaffa inredning som skrivbord, skrivare och annat, samt ordna med fastighetsservice, städning och sophämtning.Vilken lösning du bör välja beror mycket på vad du behöver. Om du har relativt många anställda eller vill undvika att affärshemligheter sprids, är det bästa att satsa på att hyra en kontorslokal. Behöver du tips om hur du hittar rätt kontorslokal, har vi tidigare skrivit om hur du hittar rätt.Om du är egenföretagare med endast en eller ett par anställda och vill komma igång snabbt är dock ett kontorshotell något att fundera över. Detsamma gäller om du endast vill hyra ett kontor under en kortare period.

Milo DuBuque