Starta eget företag – hushållsnära tjänster

Prispress och konkurrens genomstrålar branschen för städföretag i nuläget. Beräkningen för ett par år sedan var att det fanns cirka 2000 aktiebolag som bedrev städning. Därtill bör komma en del andra bolagsformer och enskilda firmor med denna inriktning. StädningSedan RUT-avdraget infördes för 7 år sedan har städföretagen fått fler privatkunder, vilket givetvis blev ett lyft men samtidigt blev kampen om kunder hårdare och priserna sänktes. Att starta en rengöringsfirma i dagsläget bör noga övervägas och marknadsanalyseras. Det nämns i debatten att städföretagen ”är bland de mest innovativa” och att arbetsredskapen inte har utvecklats de senaste fem åren. Det behövs ett nytänkande, menar man.

Städning med kvalitet

Kanske kan idéer om nya metoder och maskiner kan bli en morot för den som vill pröva lyckan i branschen? Med privatpersoners möjligheter till skatteavdrag kan kanske hemstädningstjänster ges nya inriktningar för att klara konkurrensen. Man kan titta in hos städföretag som lyckas bra, till exempel HemMiljö, där man kan bilda sig en uppfattning. Hämta inspiration och knycka lite ”know how”. En viktig del i dagens städning är kvalitetskontrollen. Förr i tiden kunde en sådan gå till som så att kunden strök handen på några ställen där smuts kunde misstänkas. Förblev handen ren utföll kontrollen till belåtenhet.

Flytta och städa

I ett annat utrop förkunnas att marknaden missgynnas av företag som erbjuder kringliggande tjänster. Detta kan till exempel vara en flyttfirma som genom att erbjuda flyttstädning även ger sig in i konkurrensen om vanliga städjobb eftersom resurser och personal finns. Rena städtjänster blir lidande av detta, anser man.  Men trots sjunkande resultat och ekonomi 2013 växer fortfarande städbranschen.

Kunden är viktig

Städföretagen utbildar personalen att vara nära kunden så att önskemål och krav blir direkt utförda utan mellanhänder som arbetsledare. Detta ställer högre krav på personalens kunskapsnivå och de företag som har personal med dåliga språkkunskaper riskerar att halka efter.Detta är alltså några punkter att tänka på om du funderar på att starta eget. Innovativa tjänster och kunnig personal bör stå högt på din prioritetslista när du sätter dig ned och planerar.

Milo DuBuque