Handla rätt

Driver man ett företag så behöver man givetvis kunder för att kunna gå runt med sin verksamhet. En kund som är lönsam för många företag är den svenska staten – genom dess myndigheter. Upphandling

LOU

För att en sådan affär ska bli av så sker något som kallas för offentlig upphandling, vilket kortfattat innebär att myndigheten som behöver upphandla en tjänst eller produkt av något slag ska göra det utifrån LOU – lagen om offentlig upphandling.För att förklara LOU på ett enkelt sätt så kan man säga att när en myndighet ska köpa dessa varor eller tjänster så ska myndigheten ge alla konkurrerande företag samma chans att få affären. Myndigheten måste använda sina pengar på bästa möjliga vis och således så är det generellt det företag som ger den bästa offerten som vinner affären. Men det kan vara tillåtet för en myndighet att förkasta ett orimligt lågt bud om inte företaget kan motivera varför budet är så lågt.

Duktig upphandlare

Som företag gäller det förstås att vara på hugget när det gäller offentliga upphandlingar eftersom det ofta handlar om stora summor. Varje år så upphandlas det varor, tjänster och entreprenader för över 500 miljarder kronor, inte sällan handlar det om olika byggnationer och liknande, vilket som sagt kan handla om väldigt stora inkomster för ett företag. Att ha koll på hur det fungerar med offentlig upphandling och hur man ska bära sig åt för att vinna.Har man det inte så kan det vara värt att ta hjälp av en konsult i ämnet för att ändå ha chans att få till en affär – eller för att helt enkelt lära sig grundpremisserna för att sedermera kunna sköta saken på egen hand. Att sitta på rätt kunskaper är inte sällan guld värt när det handlar om affärer.

Milo DuBuque