Bli egenföretagare – bli författare

Det är lite lustigt att vi tänker på många yrken som något som man är, till exempel brevbärare, lärare, sjuksköterska medan dessa och många andra yrkeskategorier är anställda just som brevbärare, lärare och sjuksköterska. En författare däremot är mycket sällan anställd som just det.

En författare är egenföretagare vare sig han eller hon skriver poesi, deckare, kokböcker eller skriver filmmanus. Går du i tankar på att bli författare, på heltid eller som ett extra arbete vid sidan om, har du mycket att vinna på att driva ditt författarskap som ett företag.

Mycket mer än att bara skriva

Som författande egenföretagare måste du bestämma dig för om du ska försöka bli förlagd hos något av de stora förlagen eller om du ska välja egenpublicering. Det finns självklart fördelar med båda, men ju mer du sköter själv desto mer pengar kan det finnas att tjäna, förutom att du får full kontroll på hela processen med bokutgivningen. I bokutgivningen vid egenpublicering ingår ansvaret för omslagsdesign, layout, distribution och marknadsföring.

Ta hjälp med vissa delar

Som vilken företagsledare som helst behöver du som författare antagligen hjälp av en konsult med vissa delar av bokutgivningen. Det finns flera att finna på nätet och en av dessa är Vulkanmedia som kan hjälpa dig att komma igång med ditt företag. De har flera olika tjänster paketerade på ett bekvämt sätt för dig, och det kan vara klokt att ta hjälp med sådana saker som är tidsödande och kanske inte så roliga.

Få tid för författandet

Fördelen med egenpublicering är just att få kontrollen över hela processen kring utgivningen av din bok. Antagligen brinner du för själva skrivandet, men vill även ha koll på de andra bitarna i utgivningen, som layout och omslag. Även marknadsföringen är det naturligtvis viktigt att sätta sin egen personliga prägel på. Med hjälp av en konsult som till exempel Vulkanmedia får du mer tid att skriva dina böcker.

Milo DuBuque