Att välja molntjänster

Molntjänster är något fler och fler privatpersoner och företag drar nytta av men vad är det egentligen och vad är fördelarna?

kvinna med molnDefinitionen av molntjänster och datormoln är lite diffus men i grunden handlar det om programvara som erbjuds över internet. Detta kan vara allt från lagring av information till avancerade programvara för beräkningar eller bildbearbetning. Ett annat ord för molntjänster är SaaS, software as a service. Översatt betyder det mjukvara som tjänst. Med andra ord hyr du tillgången till programvaran istället för att köpa den som man gör med klassisk mjukvara.

Den typ av molntjänst de flesta av oss använder idag är webmail som till exempel outlook.com eller Gmail. Där går du in på en hemsida för att läsa den e-post du fått istället för att ladda ner varje mail till en speciell klient i datorn.

Exempel på SaaS-mjukvara

Google apps är Googles lösning för hantering av e-post och officeprogramvara för ditt företag. Deras tjänst har inbyggt stöd i mobiloperativsystemet Android som många av dagens mobiltelefoner använder sig av.

Netflix är en videouthyrningstjänst där du för en fast månadskostnad får tillgång till ett stort utbud av film och tv streamat direkt till dig över internet. Då video är väldigt tekniskt krävande har Netflix snabbt växt till en av de rent tekniskt största molntjänsterna i världen.

Fördelar med molntjänster

Största fördelen med att använda molntjänster är att den tekniska administrationen ligger hos företaget som säljer tjänsten. Du behöver inte själv någon tekniker för att sköta om systemet. Då molntjänsterna är internetbaserade ger det dig också möjligheten att nå informationen och programvaran oavsett var du befinner dig, så länge du har tillgång till en dator med internetuppkoppling.

Milo DuBuque