Vad ska man titta efter i ett CV?

Har företagit vuxit så pass att det börjar bli dags att anställa står man inför ett väldigt viktigt skede. När man är ny till att anställa personal finns det väldigt mycket att tänka på men här tänkte vi fokusera just på hur man läser av ett CV och vad det är man bör titta efter.

Strukturen på ett CV är ett bra ställe att börja med. Titta på hur det är ordnat och om det går att se att personen har lagt ned tid och energi på att göra CV:t strukturerat och lättläst. Detta visar på åtminstone en viss mått av intresse och engagemang. På nätet är det ganska enkelt att hitta mallar för CV:n som kan få de flesta att se riktigt bra ut på ytan, så lägg inte allt för stor vikt på just detta.

Nu är det dags att titta mer specifikt på vad som står i CV:t. Titta först på om de fyller kraven på utbildning och/eller arbetserfarenhet. Om det inte är fallet kan man ofta gå direkt vidare till nästa CV. Men var alltid medveten om den exakta naturen av utbildningen och/eller arbetserfarenheten som krävs och om det eventuellt kan finnas likgiltig erfarenhet. Om detta är fallet, försök då att hitta information i CV:t där kandidater ger en förklaring till varför de fortfarande anser sig vara kvalificerad.

Titta även på hur de kan ha skräddarsytt sitt CV för tjänsten de söker. Detta visar på ett förståelse för arbetet och vad som arbetsgivaren borde finna värde i. Var dock uppmärksam på när tidsperioder utelämnas och om de tydliggör att de under denna tid hade någon anställning överhuvudtaget.

admin